Bedrijfssystemen

wat doen we in 2015?

Met melkveehouders en (internationale) experts willen we 3 ontwerpen maken, experimenteren en praktijkbedrijven volgen:

Maize & Graze

Door koeien in de herfst te laten afkalven kan een hoge productie per koe bereikt worden. ’S Winters op stal de verse koeien veel maïs voeren en zomers in de wei, op eind van de lactatie, veel gras.

All weather & low cost 

Het idee is de voordelen van weidegang maximaal te benutten bij alle weersomstandigheden en geen stal. Snel in het voorjaar starten met beweiden op bijvoorbeeld wintergranen, in de zomer bij mooi weer op gras, in de herfst bij slecht weer koeien gelegenheid geven te weiden op hoge percelen of op percelen met verstevigde bodem en in de winter op een zogenaamd ‘outwinter pad’ (gedraineerde bodem) bijvoeren.

Milking robots & large scale

Automatisering en schaalvergroting neemt de komende jaren toe. De uitdaging is daarom een efficiënt koeverkeer te regelen in de zomer rond de melkrobots en tussen de percelen voor bedrijven met minimaal 4 melkrobots.

Beweiden op kleine huiskavel

AutoGrassMilk weiden met een melkrobot

Nieuws

Weiden mag melk kosten

De melkveehouders in de groep "Jaarrond beweiden" hebben afgelopen jaar veel gediscussieerd over de mate van bijvoeding. Enkele weiden maximaal, waarbij op jaarbasis bijna 50% van het rantsoen uit vers gras bestaat; dat is veel.
Lees meer >

Arbeid besparen bij beweiden met vergaande automatisering

Beweiden is veel werk en lastig te managen. Veel werk is er vooral bij het dagelijks verplaatsen van de afrastering bij stripgrazen. Beweiden is lastig te managen omdat er nog onvoldoende data en slimme software is die uitrekent wat iedere dag het optimale aanbod moet zijn van bijvoeding en gras. In de brochure Amazing Grazing 2030 zijn een drietal toekomstplaatjes geschetst met vergaande automatisering bij beweiden.
Lees meer >

Beweidingsproeven op kleine huiskavel

Hoe zorg je voor optimale beweiding van een kleine huiskavel bij een hoge veebezetting? Deze vraag wordt steeds vaker gesteld, want bedrijven groeien en extra grond is niet altijd naast de bestaande huiskavel. Wageningen UR Livestock Research vergelijkt op Dairy Campus en KTC Zegveld verschillende beweidingssystemen op zoek naar de antwoorden.  
Lees meer >

Boeiende discussie tijdens webinar “Gras levert meer op dan melk”

Op donderdagavond 9 april 2015 is een webinar gehouden met melkveehouder Tom Keuper. Ruim 40 deelnemers hebben geluisterd en vragen gesteld over de visie en succesfactoren van Tom rond beweiding. Ook is gediscussieerd over de gevolgen van afschaffing van de melkquotering voor beweiden en is gevraagd naar tips om beweiden verder te stimuleren.   Dit kunt u nalezen in: Samenvattend artikel “Veel vragen tijdens webinar ‘Gras levert meer op dan melk”. Powerpoint presentatie. Het gehele webinar kunt u naluisteren/bekijken door op deze link te klikken.
Lees meer >

Webinar (Weide)gras levert meer op dan melk

Op donderdag 9 april 2015 van 20.30 tot 21.30 uur organiseert Amazing Grazing een webinar getiteld: “(Weide)gras levert meer op dan melk”. Tom Keuper is een melkveehouder in Megchelen en zal zijn volgorde van belangrijkheid toelichten, namelijk: zoveel mogelijk gras te laten groeien, en vervolgens; zoveel mogelijk van dit gegroeide gras door de koeien zelf af te laten grazen en; dit weidegras zo efficiënt om te zetten in vet en eiwit. Tom zal zijn beweidingssysteem toelichten en ingaan op het belang van meten van de grasgroei en werken met de feedwedge (=weidewig). Ook zal hij zijn visie onderbouwen met technische cijfers uit de kringloopwijzer en economische kengetallen. Zijn visie zal vergeleken worden met de visie op meer melk door een hoge melkproductie per koe en schaalvergroting. Welke afwegingen maakt u in dit tijdperk zonder melkquotering? Welke kengetallen zijn voor u belangrijk? Daarover willen we met u in discussie gaan tijdens het webinar. Om mee te doen heeft u een PC, tablet of smartphone met internetverbinding nodig en deze link: www.anymeeting.com/amazinggrazing 
Lees meer >

Weiden op een kleine huiskavel

Op 3 november 2014 werd Gertjan Holshof, onderzoeker bij Wageningen UR Livestock Research, door Omroep Friesland geïnterviewd over het Amazing Grazing onderzoek op Dairy Campus. Hierbij onderzoekt men hoe je een grote veestapel op een kleine huiskavel kunt weiden. Beluister het interview.
Lees meer >

Beweidingsonderzoek op Dairy Campus

In mei 2014 is op Dairy Campus een onderzoek gestart, waarbij een simpel weidesysteem wordt getest bij een zware veebezetting op een kleine huiskavel (intensief 150/25: dat wil zeggen 150 melkkoeien op 25 ha huiskavel). Daarnaast vindt beweidingsonderzoek plaats in combintie met de melkrobot (EU-project AutograssMilk). Naast de individuele onderzoeksvragen per project wordt ook een vergelijking gemaakt tussen de twee systemen. Twee koppels doen mee in het onderzoek met beweiden met inzet van melkrobots. Bij de groep van 45 koeien op 7,5 ha wordt een praktijksituatie van het weiden van 6 melkkoeien per ha op kleine schaal nagebootst. Het doel van dit onderzoek is het toetsen en optimaliseren van het intensief weiden op de kleine huiskavel en dit systeem te vergelijken (economisch) met het AutograssMilk systeem. De andere koppel van 60 koeien (AutograssMilk) gaat stripgrazen. Bij dit systeem zijn de koeien uitgerust met sensoren en kijken we of we via deze sensoren informatie kunnen verkrijgen, waarmee het (beweidings)management is te optimaliseren. Zie ook het bijbehorende filmpje1 en filmpje 2.
Lees meer >

Iers weiden niet kopiëren maar laten inspireren

Frank Weersink is dit jaar gaan experimenteren met snel omweiden en heeft duidelijke ideeën voor de komende jaren. Daarbij heeft hij zich laten inspireren door Ierse denkwijzen, maar beseft dat je niet moet kopiëren want in Nederland is een ander klimaat en is de melkprijs / voerprijs verhouding anders.
Lees meer >

Beweidingslessen uit Ierland

“Groeitrappen aanleggen voor beweiding start al in het najaar”, zegt de gedreven onderzoekster Deirdre Hennessey uit Ierland.
Lees meer >

Het verhaal over melkveehouderij in Ierland 'Harvesting the potential'

De bedrijfsstrategie in Ierland is gericht op lage kosten, veel beweiden en weinig bijvoeren. Ierland heeft sterke ambities in de melkveehouderij, namelijk meer melk, met evenveel melkveehouders die een groter deel van de Ierse grond gaan gebruiken voor de melkveehouderij met hogere productie van eigen grasland. Dit wordt in dit document toegelicht met een korte samenvatting, cijfers en enkele video’s van mensen die we tijdens onze reis door Ierland in juli 2013 hebben gesproken.
Lees meer >

Volledig weiden met fraaie koeien

Ierland staat bekend om het seizoensmatig afkalven van de koeien volop weiden en weinig krachtvoer.
Lees meer >